Ολοι θυμομαστε τον Γ.ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ που μεχρι και σημερα μας χαριζει χαμογελο.Εκτος οτι οι ταινιες του εχουν φοβερη πλακα περναει και μηνυματα.Οσοι θυμαστε την σειρα της ΕΡΤ(Συμβολαιογραφος) να ξερεται οτι εχει γαψει την μουσικη.Ειμαι φανατικος θαυμαστης του και πιστευω οτι ο Γιαννης ειναι σχολη
Ο Γιάννης Νικολάου Ζουγανέλης είναι Έλληνας μουσικός και ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου 1956 και κατάγεται από τη Μύκονο και τη Νάξο. Μεγάλη επίδραση στην μετέπειτα πορεία του άσκησε το γεγονός, πως και οι δύο γονείς του ήταν κωφάλαλοι [1].
Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην προσχολική ηλικία στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο στην βυζαντινή μουσική. Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χ. Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρητικά με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία.
Το 1975, με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διεθνούς φήμης τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης [2] (1938-2006) ήταν θείος του.
Τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.
Εργάστηκε για την ΕΡΤ γράφοντας μουσική σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων με το «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», από τη LYRA του Α. Πατσιφά. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εξήντα έργα του. Είναι από τους ελάχιστους έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (1980) από τη SONET MUSIC και τη CBS, «Ατρείδες» (1978) από της DEUTSCHE GRAMMOPHON στις Αγγλοσαξωνικές χώρες. Από το 2000 μέχρι 2004 πέντε CD του κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο από την VENOL.
Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.
Έγραψε μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: «Mεγάλος ξεσηκωμός», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Λαυρεωτικά», «Αστροφεγγιά», «Η Κυρία μας», «Στην κόψη του ξυραφιού» και στα δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, συνεργαζόμενος με τον Γ. Μέτση, τη Λία Μελετοπούλου, το Πειραματικό Μπαλέτο Πειραιώς και με τους χορογράφους: Γ. Φλερύ, Β. Σειληνό, Λ. Ντεπιάν, Χ. Μανταφούνη, Α. Χατζή, Κων. Ψαρέλη, Ε. Πάλλη, Α. Γεωργίου, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό.
Συνεργάστηκε με τους θιάσους: Δ. Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας», Τζ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Μ. Κατράκη, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγου, τον Ευγ. Σπαθάρη, με το «Πειραματικό Θέατρο» του Δ. Τριβιζά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», τον «Θίασο 81», το «Θέατρο της Ημέρας, το «Θεατρικό Σανίδι», με την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με το «Πελοποννησιακό και Δωδεκανησιακό Θέατρο», στα «ΔΗΠΕΘΕ» Βέροιας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης κ.ά.
Έγραψε μουσική για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόπε ντε Βέγκα, Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Μπρέχτ, Γ. Σκούρτη, Μ. Τσικληρόπουλου, Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Διαλεγμένου, Μποστ, Κ.Χ. Μύρη, Γ. Ξανθούλη, Σ. Φασουλή, Κ. Δήμα, Α. Θωμόπουλου.
Έγραψε μουσική σε πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες. Έργα του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βραβείο Νόμπελ το 1996.
Δίδαξε μουσική, με έμφαση στην απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία των ήχων και της μουσικής, στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Δήμου Αγ. Βαρβάρας. Επίσης είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων», της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος) και του ΣΕΗ (Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών).
Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του «Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».
Το 2008 βραβεύτηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, με το έπαθλο «ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» για τη διετία 2006-2008.
Είναι επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής. Έχουν δημοσιευτεί οι εξής διατριβές και διδακτορικές του μελέτες: 1) «Η σημασία να εκτίθεσαι» 2) «Απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων στις μουσικές και θεατρικές ερμηνείες» 3) «Η συνείδηση στη ζωή και τις τέχνες» 4) «Το φρόνημα στο λόγο και τη μουσική» 5) «Σύγχρονη μουσική μορφολογία».
Διδάσκει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Μοντέρνοι Καιροί"
Από το 2000 έχει δημιουργήσει τη δισκογραφική εταιρεία ΑΥΛΟΣ. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 40 CD’s νέων Ελλήνων δημιουργών.
Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει: Π. Αστεριάδη, Θ. Δημήτριεφ, Μ. Δημητριάδη, Α. Μάνου, Β. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μπουλάς, Ι. Σιδέρη, Τ. Τσανακλίδου, Μ. Τανάγρη, Ε. Δήμου, Γ. Νταλάρας, Σ. Ζανίνου, Γ. Κούτρας, Σ. Σπυριδάκης, Ιφ. Γιαννοπούλου, Μ. Κατινάρη, Β. Μπονάτσος, Ι. Μιχαηλίδης, Ν. Παναγιώτου, Β. Ασημάκης, Ν. Τρίκη, Η. Παπαχαραλάμπους, Γ. Χαλκιάς, Φ. Φιλίππου, Αγγ. Ηλιάδη, Ε. Ζουγανέλη, Π. Μουζουράκης, Γ. Μυλωνάς, Λ. Μπαλάφας, Α. Βαλαρούτσος, Ά. Κωνσταντόπουλος, Π. Κοντογιαννίδης, Β. Μπαμπούνης, Μ. Πολυχρονίδη, Τ. Σκούρας, Μ. Άνθης και τα Συγκροτήματα Αρμός, Soulbro, Daniel Allen, Β. Μπεθανοπούλου, Μ. Νεόφυτος, κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου